top of page
polen adventure shot.jpg

De kracht van koude training

We zijn allemaal bekend met de term "mind over body", maar er is een diepere dimensie die vaak over het hoofd wordt gezien: "heart over mind over body". Dit concept komt volledig tot uiting in de ervaring van het ijsbad, waar alle aspecten hiervan samenkomen. Je ervaart de ware betekenis van hartkracht: je voelt rust, hebt overzicht en je ontvangt inzichten, zelfs terwijl je in een oncomfortabele situatie zit.

Wanneer je in het ijsbad stapt reageert je lichaam onmiddellijk met een alarmsignaal. Je hoofd registreert dit als een waarschuwing: "Pas op, dit is een onveilige situatie." Als je in je hoofd blijft zitten zijn er twee voor de hand liggende reacties op deze uitdaging: vluchten of vechten. Bij de eerste optie stap je in paniek het ijsbad uit, gedreven door angst. Bij de tweede optie blijf je zitten vanuit pure wilskracht, je lichaam verkrampend in een poging de kou te weerstaan.

Je hebt een gezond ontwikkelde hartkracht nodig om dit alarmsignaal zonder grote ontregeling van je systeem te reguleren. Je hart kan dan reageren met: "Dank je wel hoofd, voor deze informatie. Ik ben in control en ik weet dat ik dit vanuit mijn hart aankan." Door de kracht van je ademhaling & mindset zak je uit je hoofd naar je hart, vanuit een diep vertrouwen. Met elke ademhaling voel je de kalmte van je hart en laat je de angst en verkramping los. Je vertrouwt op de kracht van je hart om je door deze uitdaging heen te leiden.

Deze ervaring gaat verder dan het moment in het ijsbad. Het leert je een waardevolle les die je kunt toepassen op alle stressvolle situaties in je leven. Wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen hoef je niet vast te zitten in de vlucht-of-vechtreactie van je hoofd. In plaats daarvan kun je je hart laten spreken, vertrouwend op de innerlijke kracht en wijsheid die daar te vinden is.

Het ijsbad wordt zo een metafoor voor het leven. Het leert je dat echte kracht niet komt van het onderdrukken of vermijden van emoties, maar van het omarmen ervan met een open hart. Je ervaart de rust en het overzicht die voortkomen uit hartkracht, zelfs in de meest oncomfortabele situaties. Door deze diepgaande ervaring weet je dat je elke stressvolle situatie in je leven kunt aangaan met een kalm en krachtig hart.

Dit is de essentie van "heart over mind over body’’. Je hart is de basis van jouw authentieke kracht en rust, zelfs bij de grootste weerstand en uitdagingen. Het ijsbad is slechts het begin van deze prachtige reis van zelfontdekking. Een reis die je leert te vertrouwen op je hart en de kracht die daarin schuilt. Een reis die je leidt naar een leven van innerlijke rust en authentieke kracht, vanuit jouw BaseQamp!

bottom of page