top of page

SAFETY FIRST

Het beoefenen van ademwerk kan een waardevolle en helende ervaring zijn voor zowel de geest als het lichaam. Veiligheid is hierbij van groot belang. Daarom moet allereerst benadrukt worden dat ademwerk nooit in of nabij water moet worden uitgevoerd.  Dit kan gevaarlijk zijn vanwege wat we ook wel ´shallow water drop out´ noemen.

Tijdens intensieve ademhalingssessies kunnen symptomen zoals duizeligheid, desoriëntatie of in zeldzame gevallen ook bewustzijnsverlies optreden. In water bestaat hierdoor het risico op verdrinking, zelfs in ondiep water of onder toezicht. Vermijd dus altijd plekken in de buurt van water zoals zwembaden, meren of de zee.

 

De effecten van ademwerk kunnen variëren van lichamelijke sensaties tot emotionele ontlading en deze kunnen onvoorspelbaar zijn.​

Om de veiligheid te waarborgen, is het essentieel om ademwerk altijd in een veilige en rustige omgeving uit te voeren. Zorg ervoor dat je op een plek bent waar je alle aandacht kunt richten op je eigen welzijn, zonder afleiding of gevaren.

Als je deelneemt aan ademwerk onder begeleiding van een professional, vraag dan altijd naar zijn/haar ervaring en bekendheid met de veiligheidsprotocollen. Bovendien is het altijd aan te raden om vooraf medisch advies in te winnen als je twijfelt over je gezondheid en ademwerk, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten, ernstig astma en epilepsie of ook als je zwanger bent.

 

Ook al ademen we vanaf geboorte tot dood gedachteloos en moeiteloos, ademwerk moet zorgvuldig en veilig gebeuren om de helende en positieve kracht ervan te kunnen ervaren!

bottom of page